Zadbaj o swoją przyszłość

KURS OBSŁUGI KASY FISKALNEJ   

26 września i 3 października 2020 r. uczniowie kształcący się w zawodzie technik logistyk i technik handlowiec brali udział w kursie obsługi kasy fiskalnej.

II edycja kursu dla 10 osób została przeprowadzona w związku z realizacją przez szkołę projektu pn. „Zadbaj o swoją przyszłość” dofinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach konkursu nr RPSL.11.02.03-IZ.01-24-249/18 Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020 Osi Priorytetowej XI Wzmocnienie potencjału edukacyjnego, Działania 11.2 Dostosowanie oferty kształcenia zawodowego do potrzeb lokalnego rynku pracy – kształcenie zawodowe uczniów, Poddziałania 11.2.3 Wsparcie szkolnictwa zawodowego.

Po zdanym egzaminie uczestnicy kursu otrzymali certyfikaty.

Łącznie w kursie wzięło udział 20 uczniów szkoły nabywając tym samym kompetencje zwiększające szanse na rynku pracy.

Serdecznie gratulujemy!

KURS OPERATOR WÓZKA WIDŁOWEGO
    
Okres wakacji to dla jednych czas odpoczynku, a dla innych pora, którą można poświęcić na zdobycie dodatkowych umiejętności. W sierpniu 10 uczniów kształcacych sie w zawodach technik logistyk i technik handlowiec uczestniczyli w II edycji kursu operator wózka widłowego w ramach realizowanego przez szkołę projektu  pn. „Zadbaj o swoją przyszłość” dofinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.

Już od września 2020 roku rozpoczynamy kolejne bezpłatne kursy, szkolenia, zajęcia dla naszych uczniów w ramach projektu „Zadbaj o swoja przyszłość”, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014 – 2020.
 
KURS PRZEDSTAWICIEL HANDLOWY
 
W drugim tygodniu ferii zimowych 12 uczniów kształcących się w zawodzie technik handlowiec w ramach projektu „Zadbaj o swoją przyszłość” dofinansowanego z środków Europejskiego Funduszu Społecznego uczestniczyło w kursie przedstawiciel handlowy.
Kurs obejmował m.in. takie zagadnienia jak: rola przedstawiciela handlowego na rynku, specyfikacja pracy przedstawiciela, prezentacja oferty i finalizacja sprzedaży, metody pozyskiwania klientów, komunikacja werbalna i niewerbalna w sprzedaży, obsługa klienta, techniki skutecznej sprzedaży oraz negocjacji, zyski handlowe, typologia klientów, współpraca z „trudnym klientem”, radzenie sobie ze stresem, zarządzanie czasem i terytorium sprzedaży, ewidencjonowanie i raportowanie działań przeprowadzonych podczas wizyty czy też budowanie długoterminowych relacji biznesowych z klientem.
Kurs przeprowadzony został przez p. Joannę Baczyńską JB GROUP.
 
KURS TWORZENIA SKLEPU INTERNETOWEGO

Od 13 stycznia do 16 stycznia br. uczniowie kształcący się w zawodzie technik handlowiec w ramach projektu „Zadbaj o swoją przyszłość” dofinansowanego z środków Europejskiego Funduszu Społecznego uczestniczyli w kursie tworzenie sklepu internetowego.

Podczas 4-dniowego szkolenia uczestnicy kursu założyli łącznie 12 sklepów internetowych.Zapoznali się z podstawową konfiguracją i optymalizacją sklepu. Nabyli umiejętność zarządzania stanami magazynowymi, rabatami, kodami zniżkowymi, dostawami i płatnościami, zarządzaniem klientami, integracji sklepu z porównywarkami cen, portalami aukcyjnymi, wyszukiwarkami, a także pozycjonowaniem i bezpieczeństwem. Poznali również zasady reklamy i promocji sklepu w Internecie poprzez pisanie bloga i artykułów branżowych, reklamy z wykorzystaniem portalu społecznościowego i prowadzenia FP.

Kurs przeprowadził trener marketingu Patryk Łopot - Lokalny-Sukces.pl na zlecenie Atut Lider Kształcenia Olsztyn. Dziękujemy za owocną współpracę!

ZAJĘCIA NOWOCZESNE TECHNIKI PRZYGOTOWYWANIA I DEKOROWANIA POTRAW

W pierwszym tygodniu ferii zimowych uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych w ramach projektu „Zadbaj o swoją przyszłość” dofinansowanego z środków Europejskiego Funduszu Społecznego uczestniczyli w warsztatach gastronomicznych „Nowoczesne techniki przygotowania i dekorowania potraw”.

Podczas zajęć uczniowie zapoznawali się z technikami stosowanymi w kuchni molekularnej.
Wykorzystując agar, izomat uczniowie przygotowali kawior, szkło jadalne oraz dekoracje z temperowanej czekolady. Uczestnicy warsztatów poznali również nowoczesne sposoby dekorowania i komponowania składników na talerzu oraz sposób ekspedycji wykonanych potraw.

Wykorzystując poznane techniki kulinarne oraz nowe urządzenia przygotowano wiele ciekawych i apetycznych potraw:
- puree z selera i ziemniaków
- filet z kaczki sous vide z karmelizowaną pomarańczą i karmelizowanymi marchewkami
- krem szpinakowo-pomidorowy w dwóch kolorach podany
- zupa rybna ala Bouillabaisse z czosnkowym aioli
- panna cotta z musem malinowym nowocześnie podana
- tiramisu w nowoczesnej odsłonie z dekoracją z czekolady
- Beef Bourguidnonne z grzanką czosnkową.

Zajęcia przeprowadziła nasza nauczycielka, pani Justyna Ślęzak
 
KURS OPERATOR WÓZKA WIDŁOWEGI I KURS SPAWANIA
 
 Okres wakacji letnich to dla jednych czas odpoczynku, a dla innychodpowiedni moment, który można przeznaczyćna zdobycie dodatkowych umiejętności. W lipcy i sierpniu 2019 r. uczniowie uczestniczyli w kursie operator wózka widłowego oraz kursie spawania metodą MAG w ramach realizowanego przez szkołę projektu „Zadbaj o swoja przyszłość”, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014 – 2020.
Łącznie w kursach wzięło udział 35 uczniów naszej szkoły.
 
Gratulujemy wytrwałości i zdobytych uprawnień!
 
KURS OBSŁUGI KASY FISKALNEJ   

18 i 26 maja 2019 r. uczniowie kształcący się w zawodzie technik logistyk i technik handlowiec brali udział w kursie obsługi kasy fiskalnej.

I edycja kursu dla 10 osób została przeprowadzona w związku z realizacją przez szkołę projektu pn. „Zadbaj o swoją przyszłość” dofinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach konkursu nr RPSL.11.02.03-IZ.01-24-249/18 Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020 Osi Priorytetowej XI Wzmocnienie potencjału edukacyjnego, Działania 11.2 Dostosowanie oferty kształcenia zawodowego do potrzeb lokalnego rynku pracy – kształcenie zawodowe uczniów, Poddziałania 11.2.3 Wsparcie szkolnictwa zawodowego.

Po zdanym egzaminie uczestnicy kursu otrzymali certyfikaty. Serdecznie gratulujemy!
 
 
WARSZTATY KULINARNE
 
23 kwietnia 2019 r. uczniowie klas o profilu gastronomicznym wybrali się do Chorzowa, by wziąć udział w warsztatach w Centrum Kulinarnym. Podczas warsztatów zapoznali się z praktycznym wykorzystaniem nowoczesnych urządzeń kuchennych w przygotowaniu potraw różnymi metodami i technikami. Dużo uwagi poświęcono sposobom przyrządzania potraw nowoczesną metodą sous-vide oraz dekorowaniu i komponowaniu składników na talerzu.

Dzięki udziałowi w warsztatach uczniowie nabyli technicznych umiejętności korzystania z urządzeń, z jakimi mogą spotkać się w swojej przyszłej pracy zawodowej, otrzymali także stosowne certyfikaty. Warsztaty prowadził Sebastian Humski – szef kuchni restauracji Zajazd Hetman oraz laureat wielu konkursów gastronomicznych. Gotował m. in. dla ambasadora Rzeczpospolitej Polski w Brukseli i ważnych osobistości Parlamentu Europejskiego, promując kuchnię polską i produkty regionalne.

Kurs został zrealizowany dla uczniów w ramach projektu Zadbaj o swoją przyszłość  współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020.

 
Projekt współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach konkursu nr RPSL.11.02.03-IZ.01-24-249/18 Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020 Osi Priorytetowej XI Wzmocnienie potencjału edukacyjnego, Działania 11.2 Dostosowanie oferty kształcenia zawodowego do potrzeb lokalnego rynku pracy – kształcenie zawodowe uczniów, Poddziałania 11.2.3 Wsparcie szkolnictwa zawodowego.

Głównym celem projektu jest zwiększenie, we współpracy z pracodawcami, jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Koniecpolu, ukierunkowane na poprawę zdolności do zatrudnienia 80 uczniów szkoły i dostosowanie kształcenia zawodowego do regionalnego rynku pracy, poprzez doposażenie pracowni i warsztatów szkolnych, wzrost kompetencji/kwalifikacji nauczycieli kształcenia zawodowego oraz organizację dla uczniów:  zajęć z doradztwa edukacyjno-zawodowego, zajęć specjalistycznych w zakresie logistyki, symulacyjnej firmy handlowej, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, zajęć gastronomicznych, laboratorium transportowego, obsługi tachografów, diagnostyki i naprawy klimatyzacji, wykonywania różnych rodzajów tynków, języków obcych branżowych, płatnych staży/praktyk oraz kursów: ECDL, operatora koparko-ładowarki, spawania MAG, operatora wózków widłowych, obsługi kas fiskalnych, przedstawiciela handlowego, tworzenie sklepu internetowego, carvingu, baristy, korzystania z profesjonalnego sprzętu w kuchni przy tworzeniu dań.

Całkowita wartość projektu: 1 233 206,33 PLN

Wartość dofinansowania  projektu:  1 171 546,01 PLN  stanowi nie więcej niż 95%całkowitych wydatków kwalifikowalnych projektu, w tym:

-  płatność ze środków europejskich w kwocie 1 048 225,38 PLN, co stanowi 85% całkowitych, wydatków kwalifikowalnych projektu;

-  dotację celową z budżetu krajowego w kwocie 123 320,63 PLN, co stanowi 10% całkowitych wydatków kwalifikowalnych projektu.

Wkład własny: 61 660,32 PLN co stanowi 5% całkowitych wydatków kwalifikowalnych projektu.