Statystyki
- Odwiedziny: 318831
- Do końca roku: 255 dni
- Do wakacji: 62 dni
Sobota, 2024-04-20
Imieniny: Agnieszki, Amalii
KURS OBSŁUGI KASY FISKALNEJ
26 września i 3 października 2020 r. uczniowie kształcący się w zawodzie technik logistyk i technik handlowiec brali udział w kursie obsługi kasy fiskalnej.
II edycja kursu dla 10 osób została przeprowadzona w związku z realizacją przez szkołę projektu pn. „Zadbaj o swoją przyszłość” dofinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach konkursu nr RPSL.11.02.03-IZ.01-24-249/18 Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020 Osi Priorytetowej XI Wzmocnienie potencjału edukacyjnego, Działania 11.2 Dostosowanie oferty kształcenia zawodowego do potrzeb lokalnego rynku pracy – kształcenie zawodowe uczniów, Poddziałania 11.2.3 Wsparcie szkolnictwa zawodowego.
Po zdanym egzaminie uczestnicy kursu otrzymali certyfikaty.
Łącznie w kursie wzięło udział 20 uczniów szkoły nabywając tym samym kompetencje zwiększające szanse na rynku pracy.
Serdecznie gratulujemy!
Od 13 stycznia do 16 stycznia br. uczniowie kształcący się w zawodzie technik handlowiec w ramach projektu „Zadbaj o swoją przyszłość” dofinansowanego z środków Europejskiego Funduszu Społecznego uczestniczyli w kursie tworzenie sklepu internetowego.
Podczas 4-dniowego szkolenia uczestnicy kursu założyli łącznie 12 sklepów internetowych.Zapoznali się z podstawową konfiguracją i optymalizacją sklepu. Nabyli umiejętność zarządzania stanami magazynowymi, rabatami, kodami zniżkowymi, dostawami i płatnościami, zarządzaniem klientami, integracji sklepu z porównywarkami cen, portalami aukcyjnymi, wyszukiwarkami, a także pozycjonowaniem i bezpieczeństwem. Poznali również zasady reklamy i promocji sklepu w Internecie poprzez pisanie bloga i artykułów branżowych, reklamy z wykorzystaniem portalu społecznościowego i prowadzenia FP.
Kurs przeprowadził trener marketingu Patryk Łopot - Lokalny-Sukces.pl na zlecenie Atut Lider Kształcenia Olsztyn. Dziękujemy za owocną współpracę!
ZAJĘCIA NOWOCZESNE TECHNIKI PRZYGOTOWYWANIA I DEKOROWANIA POTRAWW pierwszym tygodniu ferii zimowych uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych w ramach projektu „Zadbaj o swoją przyszłość” dofinansowanego z środków Europejskiego Funduszu Społecznego uczestniczyli w warsztatach gastronomicznych „Nowoczesne techniki przygotowania i dekorowania potraw”.
Podczas zajęć uczniowie zapoznawali się z technikami stosowanymi w kuchni molekularnej.
Wykorzystując agar, izomat uczniowie przygotowali kawior, szkło jadalne oraz dekoracje z temperowanej czekolady. Uczestnicy warsztatów poznali również nowoczesne sposoby dekorowania i komponowania składników na talerzu oraz sposób ekspedycji wykonanych potraw.
Wykorzystując poznane techniki kulinarne oraz nowe urządzenia przygotowano wiele ciekawych i apetycznych potraw:
- puree z selera i ziemniaków
- filet z kaczki sous vide z karmelizowaną pomarańczą i karmelizowanymi marchewkami
- krem szpinakowo-pomidorowy w dwóch kolorach podany
- zupa rybna ala Bouillabaisse z czosnkowym aioli
- panna cotta z musem malinowym nowocześnie podana
- tiramisu w nowoczesnej odsłonie z dekoracją z czekolady
- Beef Bourguidnonne z grzanką czosnkową.
18 i 26 maja 2019 r. uczniowie kształcący się w zawodzie technik logistyk i technik handlowiec brali udział w kursie obsługi kasy fiskalnej.
I edycja kursu dla 10 osób została przeprowadzona w związku z realizacją przez szkołę projektu pn. „Zadbaj o swoją przyszłość” dofinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach konkursu nr RPSL.11.02.03-IZ.01-24-249/18 Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020 Osi Priorytetowej XI Wzmocnienie potencjału edukacyjnego, Działania 11.2 Dostosowanie oferty kształcenia zawodowego do potrzeb lokalnego rynku pracy – kształcenie zawodowe uczniów, Poddziałania 11.2.3 Wsparcie szkolnictwa zawodowego.
Dzięki udziałowi w warsztatach uczniowie nabyli technicznych umiejętności korzystania z urządzeń, z jakimi mogą spotkać się w swojej przyszłej pracy zawodowej, otrzymali także stosowne certyfikaty. Warsztaty prowadził Sebastian Humski – szef kuchni restauracji Zajazd Hetman oraz laureat wielu konkursów gastronomicznych. Gotował m. in. dla ambasadora Rzeczpospolitej Polski w Brukseli i ważnych osobistości Parlamentu Europejskiego, promując kuchnię polską i produkty regionalne.
Kurs został zrealizowany dla uczniów w ramach projektu Zadbaj o swoją przyszłość współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020.
Głównym celem projektu jest zwiększenie, we współpracy z pracodawcami, jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Koniecpolu, ukierunkowane na poprawę zdolności do zatrudnienia 80 uczniów szkoły i dostosowanie kształcenia zawodowego do regionalnego rynku pracy, poprzez doposażenie pracowni i warsztatów szkolnych, wzrost kompetencji/kwalifikacji nauczycieli kształcenia zawodowego oraz organizację dla uczniów: zajęć z doradztwa edukacyjno-zawodowego, zajęć specjalistycznych w zakresie logistyki, symulacyjnej firmy handlowej, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, zajęć gastronomicznych, laboratorium transportowego, obsługi tachografów, diagnostyki i naprawy klimatyzacji, wykonywania różnych rodzajów tynków, języków obcych branżowych, płatnych staży/praktyk oraz kursów: ECDL, operatora koparko-ładowarki, spawania MAG, operatora wózków widłowych, obsługi kas fiskalnych, przedstawiciela handlowego, tworzenie sklepu internetowego, carvingu, baristy, korzystania z profesjonalnego sprzętu w kuchni przy tworzeniu dań.
Całkowita wartość projektu: 1 233 206,33 PLN
Wartość dofinansowania projektu: 1 171 546,01 PLN stanowi nie więcej niż 95%całkowitych wydatków kwalifikowalnych projektu, w tym:
- płatność ze środków europejskich w kwocie 1 048 225,38 PLN, co stanowi 85% całkowitych, wydatków kwalifikowalnych projektu;
- dotację celową z budżetu krajowego w kwocie 123 320,63 PLN, co stanowi 10% całkowitych wydatków kwalifikowalnych projektu.
Wkład własny: 61 660,32 PLN co stanowi 5% całkowitych wydatków kwalifikowalnych projektu.